24 Ocak 2019 Perşembe

Uzun Vadeli Yatırım İçin Hisse Senedi Seçim Kriterleri

yatırım stratejisi

Bu yazımızda sizlere uzun vadeli hisse senedi yatırımı için uyguladığım seçim kriterlerinden bahsedeceğim. Sosyal medyada neredeyse her gün şahsıma gelen "Hangi hisse senedine yatırım yapalım?" Sorularına istinaden böyle bir yazı yazmak istedim. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki sosyal medya hesabımda veya bu sitede sizlere asla A veya B hisse senedini alın. Bu hisse senedine yatırım yapın demeyeceğim. Böyle bir açıklamada bulunmak yatırım danışmanlığı kapsamına girdiği için SPK nezdinde de sıkıntı yaratacaktır. Yatırım kararı, herkesin kendi karar vereceği bir konudur. Yatırım başkalarının önerileriyle yapılmaz. Özellikle de sosyal medyada hiç tanımadığınız insanların önerileriyle asla yatırım yapmayın. Bu insanlar size sermaye piyasalarında işlem yapanların kullandığı bir jargonla "mal pazarlıyor" olabilirler.

Sizlere yatırım yapmanız için hisse senedi adı vermeyeceğimi söylemiştim. Fakat uzun vadeli yatırımlarım için hisse senedi seçimi yaparken uyguladığım kriterleri aşağıda belirttim. Sizler de bu kriterleri kendinizce değerlendirerek, kriterlere uyduğunu düşündüğünüz yatırıma değer hisse senetlerine fiyatı da uygunsa yatırım yapabilirsiniz.

Uzun Vadeli Hisse Senedi Yatırımı İçin Uyguladığım Kriterler

  1. Şirketin temettü ödeme kültürü olmalı ve temettü verimliliği iyi olmalı. Son 10 yılda en çok temettü ödeyen şirketler ve bu şirketlerin temettü verimliliklerine ulaşmak için tıklayın.
  2. Öz sermaye karlılık oranı yüksek olmalı. Öz sermaye karlılık oranı yüksek olan şirketlerin tablosuna ulaşmak için tıklayın.
  3. Şirket ihracatçı olmalı. İhracat oranı iyi olan şirketler bizim gibi kur oynaklığının yüksek olduğu ülkelerde kurun ani yükselişlerinden diğer şirketler gibi olumsuz etkilenmeyeceklerdir. Bir nevi sigorta gibi de düşünebilirsiniz. İşler içeride kötü gittiği dönemlerde bu şirketler ihracatçı olmaları nedeniyle yaşanan sancılı dönemleri daha az hasarla atlatacaklardır. Borsada işlem gören, ihracat oranı yüksek olan şirketlerin listesini görüntülemek için tıklayın.
  4. Yatırım yapacağınız şirketin faaliyet gösterdiği sektörde rekabet gücü yüksek olmalı.
  5. Şirketin iyi bir yönetim yapısı olmalı.
  6. Şirketin faaliyet gösterdiği sektörün gelecek beklentileri olmalı. Yatırım yapmak istediğiniz şirketin faaliyet gösterdiği sektörü bundan 10 sene sonrası da düşünerek yatırım yapın. 10 sene sonra bu sektörü nerede görüyorsunuz? Sektörün yatırımcıları çekecek bir hikayesi olacak mı? Bunlar önemli mevzular.
Yukarıda hisse senedi yatırımların için uyguladığım kriterlerden bahsettim. Ben bu kriterlere uyduğunu düşündüğüm 5 hisse senedinden oluşan bir portföye yatırım yapmayı tercih ediyorum. Uzun vade için tek hisse senedine yatırım yapmayı önermiyorum. Riski bölmek adına bir kaç hisse senedinden oluşan bir portföye yatırım yapmanız sizin için daha iyi olacaktır. Ancak hisse sayısını abartmamak lazım. 20 hisse senedine yatırım yapanları görüyorum. Çok fazla hisse senedine yatırım yapmak motivasyonunu düşürebilir. Unutmayın ki uzun vadeli yapacağınız yatırımlarda motivasyonunuz sizin en büyük yardımcınız olacak. Bu yüzden onu kaybetmemelisiniz. 😊

Sizler hisse senedine yatırım yaparken kendi kriterleri göz önüne alıyorsunuz?  Görüşlerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.

Yorumları göster