3 Şubat 2020 Pazartesi

Temettü Verimliliği İle Öne Çıkan Şirketler


Gedik Yatırım'ın yatırım danışmanlığı birimi tarafından hazırlanan temettü verimliliği ile öne çıkan şirketler çalışmasını ve bu şirketlerin tarihsel getirisini BIST100 endeksi ve Borsa İstanbul'da yer alan tüm hisseler ile karşılaştıran güzel bir çalışmayı siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedim.

Çalışmanın Amacı

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2019/12 dönemine ait finansal sonuçları ocak ayı sonu tarihi itibariyle açıklanmaya başlayacak. Şirketlerin 2019 yılı net kâr rakamlarının belirli olmaya başlaması ile birlikte 2020 yılında dağıtabilecekleri temettülere ilişkin beklentiler de oluşmaya başlamış olacak. Şirketlerin yıllık kâr rakamlarının belirlenmesinin ardından olağan genel kurullarının gerçekleştirildiği mart – haziran döneminde temettü potansiyeli bulunan / yüksek olan şirket paylarının görece daha pozitif bir seyir izlediği önceki yıllarda görülmektedir. Bu nedenle
önümüzdeki günlerde sıklıkla telaffuz edilecek olan temettü konusunu ele almaya ve yıllar itibariyle temettü verimliliği ile ön plana çıkan şirketlere ilişkin bir çalışma yapmaya karar verdik. Çalışmamızda son 5 yıllık temettü verimlilikleri ve temettü ödeme alışkanlıkları dikkate alınmıştır. 2015 – 2019 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde en az 3 defa temettü ödemesi yapan şirketler ile son 5 yıldaki ortalama temettü verimliliği %5 olan şirketler çalışmamızda seçilmiştir. Bununla birlikte 2019 yılında konjonktürel nedenlerle faaliyet görünümü zayıf seyreden bazı şirketlere yer verilmemiştir.

Temettü Verimliliği İle Öne Çıkan Şirketler

*2019/12 net kâr tahmini ve 2020 temettü tahminleri Gedik Yatırım Araştırma Birimi’ne ait olup, araştırma kapsamındaki şirketlerin tahminleri tabloda paylaşılmıştır.
**2019 yılı temettü verimi dağıtılan 2018/12 net kârına göre hesaplanmıştır.

Tarihsel Getiri:


Kaynak - Gedik Yatırım

Yorumları göster