17 Aralık 2018 Pazartesi

Son 10 Yılda En Çok Temettü Veren Hisseler

Temettü hisseleri
Biz temettü yatırımcıları için portföyümüzde bulunan şirketlerin yatırımcılarına düzenli olarak temettü ödemesi, hisse seçimi yaparken önemli kıstaslardan biridir. Ancak tek kıstasımız bu değildir. Yazımızda son 10 yılda en çok temettü ödemesi yapan şirketler ve bu şirketlerin temettü verimliliklerini tablolar halinde aktardım. İlgili verileri tek tek İş Yatırım'ın hisse analiz sayfasından toplarlayarak elde ettim. Verileri tablo haline getirerek biz temettü yatırımcılarına faydalı bir içerik olmasını umuyorum. İşte son 10 yılın temettü şampiyonları:
En çok temettü veren hisseler
temettü şampiyonları
Temettü ödeme sayısı ve verimliliklerinde çimento şirketlerinin ağırlığını dikkat çekiyor. Çimento şirketlerinin temettü verimliliklerinin bu denli yüksek olmasının başlıca nedeni; bu şirketlerin ekstradan çok büyük bir yatırımları yoktur. Pazarları üç aşağı beş yukarı bellidir. Ekonomi büyüdükçe de o şirketlerde kar birimi olur ve bu karlar da yatırımcılarla paylaşılır. Fakat, endeks üstü bir getiri sağlamak istiyorsanız, o zaman çimento ve GYO şirketleri sizin ihtiyacınızı karşılamayabilir. Söz konusu hisselerin temettü verimlilikleri çok iyi fakat hisse senedi büyümeleri sınırlı. Büyüme negatif de değil. bunlarda 3-4 kat yükseldiler. şirketler yerinde saymıyor yani. Fakat tabloda aşağıda tanımını yapacağım ideal temettü şirketleri son 7-8 yılda en az 7-10 kat yükseldiler.  Çimento hisseleri, işin emeklilik kısmında alınacak hisse grubuna giriyor. Biriktir ve sonra bu hisselere gir. Temettüsü ile hayatını edame ettir.
Biz bu işe yeni başlayanlar olarak portföyümüzü oluşturacağımız ideal şirketler; temettüsüyle birlikte büyüyen şirketlerdir. Malesef çimento şirketleri bu sınıfa girmemektedir. Çimento şirketlerinin son 5 yıllık grafiklerine baktığımızda yatay bir seyir izlediklerini göreceksiniz. 
Ünye çimento

Mardin Çimento

Çimento hisseleri yüksek temettü verimliliklerine sahip olmasına karşın, grafiklerde de görüldüğü gibi hisse senedi fiyat artışları sınırlı bir şekilde kalmıştır. Bizim amacımız, şirketimiz hem düzenli temettü ödesin, hem temettü verimliliği iyi olsun, hem de büyüsün. Özellikle bu işe yeni başlayacak olan kişilerin temettü verimi yüksek ve büyüme hisselerini tercih etmeliler. Bu bağlamda tabloda en çok beğendiğim hisse senetleri: TOASO, FROTO, TUPRS, EGEEN'dir Ancak, yıllar sonra portföyünüz iyi bir büyüklüğe ulaştığında yüksek temettü ödemesi alabilmek için portföyünüzü ADANA, MRDIN, UNYEC gibi çimento şirketlerine kaydırabilirsiniz. 
Şu da doğru bir yol olacaktır. 5-6 hisselik bir portföy oluşturup, bu hisse grubuna yatırım yapmak istiyorsanız, bu hisselerden bir tanesini temettü verimliliği yüksek ve ödemelerini düzenli yapan bir çimento şirketinden seçebilirsiniz. Böylece portföyünüzün temettü verimliliğini arttırmış olursunuz.

Şunu da unutmamalı: bir firma yatırımcısına her sene temettü ödemesi yapıyor diye bu firmayı hemen gidip almak doğru bir yatırımcı davranışı değildir. Firmanın ödediği son 5-10 yılda ödediği temettü rakamlarına bakın. Bu rakamları fiyatla karşılaştırın ve uygunsa alın. Bizi twitter'dan takip etmeyi unutmayın.

Yorumları göster