27 Ekim 2018 Cumartesi

Temettü Nedir

Temettü yatırımı
Temettü diğer adıyla kar payı, Borsa'da halka açık olan şirketlerin bir senelik karlarından bir bölümünü ortaklarına dağıtmasıdır. Temettü orta ve uzun vadede hisse senedi fiyatının sigortasıdır. Hisse senetleri piyasasının kalbidir. En önemli unsurlardan bir tanesidir.
Bir hisse senedini aldığınızda 2 türlü getiriniz vardır. Bu getiriler potansiyel ve soyuttur. Baştan belli değildir. Bunlardan ilki; prim yani fiyat. Hisse senedi fiyatındaki olası yükselişlerden edeceğiniz kazançları ifade eder. Diğeri ise; Temettü geliridir.
Yerli yatırımcının büyük bir kısmı 5-10 gün için hisse senedi alıp, aldığı fiyatım 1 veya yarım kademe üzerine satarak gelir elde etmeyi düşünmektedir. Malesef bu hisse senedi yatırımı değildir. Bu, spekülatif amaçlı bir yatırımcı davranışıdır. Gerçek yatırımcı davranışı ise; orta ve uzun vadede ortak olduğu firmadan kar alma amacı güden kişidir. Dolayısıyla temettü çok önemlidir.
Temettü ödeme gününden 1 gün evvel dahi hisse senedi alındığında, temettü hakkı elde edilmiş olur.

Ben uzun vadeli yatırım için temettü verimi yüksek olan, her sene yatırımcısına temettü ödemeyi ilke edinmiş, pazarında lider veya lidere yakın pozisyonda olan ve büyümeye açık olan şirketlerin hisselerini tercih ediyorum.

Hangi Şirketler Temettü Öder?

Bulunduğu iş koluna göre yüksek nakit yaratma kabiliyeti olan şirketler yatırımcılarına temettü ödemesi yapar. Bazı şirketler ise yatırımlarını tamamlamış olduklarından ötürü ellerinde tuttukları nakdi yatırımcılarına dağıtmak isteyerek temettü ödemelerini gerçekleştirirler. 

Temettü Verimliliği Nedir?

Temettü Verimliliği: Hisse Başına Temettü / Hisse Senedi Fiyatı formülüyle bulunabilir.

Temettü Hesaplaması

Toplam paramız 4.500 TL olsun.
Temettü verileceği günkü ağırlıklı ortalama hisse fiyatı: 4.50 TL
Toplam hisse adedi: 1000 tane
Net temettü oranı: %22

Hesap;

Toplam hissenizi temettü oranı ile çarpmalısınız. Bu hesaplama size ne kadar temettü alacağınızı göstermektedir. Örnek; 1000x%22=222,00 TL temettü alacaksınız.

Temettü Sonrası Hisse Senedi Fiyatı Ne Olur?

Bir şirket temettü dağıtımı yaptığında hisse senedi fiyatı aynı oranda düşer. Temettü dağıtımı sonrası aynı oranda şirketin hisseleri değer kaybeder.

Temettü alırken dikkat edilmesi gereken durum, dağıtılan temettü miktarı kadar hissenin fiyatının azaltılmasıdır. Yani bir hisse senedinin temettüden önceki gün kapanış fiyatı 10 liraysa, dağıtılacak temettü 1 liraysa; hisse senedi temettü dağıtımından sonra 9 TL (10-1=9) olacaktır. Bu nedenle yalnızca temettü geliri için o hisse senedini bir gün önceden almak çok bir şey ifade etmemektedir

Fakat şirketin kar payı dağıtımı yatırımcılara güven verir. Nakit dağıtımın ardından şirkete güvenen yatırımcı dağıtılan nakit temettü ile tekrar aynı şirketten hisse almayı tercih edebilir. Böyle bir durumda da temettü dağımı sonrası yatırımcıların tekrar hisse alması, hisse fiyatını yükseltir.

Yorumları göster