27 Ekim 2018 Cumartesi

Temettü Verimliliği Yüksek Olan Şirketler

temettü verimliliği

Temettü verimi; bir şirketin hisse senedi fiyatına göre ne kadar temettü ödediğini gösteren orandır. "Hisse başına ödenen temettü/hisse senedi fiyatı" veya "toplam ödenen temettü/şirketin piyasa değeri"formülleriyle temettü verimliliği hesaplanabilir. Temettü emekliliğini hedefleyen yatırımcılar için seçilen hissenin temettü verimliliği önemli bir kriterdir. Fakat temettü emekliliği için hissenin temettü verimliliğinin yanında sürekliliği de önemlidir. İlerleyen zamanlarda Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin temettü ödeme sıklıklarıyla ilgili tabloyu sitemde paylaşmayı düşünüyorum.

Temettü verimi hesaplarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, hisse senedi fiyatı olarak borsadaki güncel fiyatın değil, yatırımcının maliyetini oluşturan, yani yatırımcının hisse senedini satın aldığı fiyatın kullanılmasıdır. Hesaplama sonucunda çıkan oran, yatırımcının temettülerden yıllık yüzde kaç getiri elde edeceğini gösterir.

Bu oran ne kadar yüksekse, yatırımcı için o kadar iyi bir tablo ortaya çıkar. Çünkü bu oranın nakit akışıyla doğrudan ilişkisi bulunur. Örneğin, 10.000 TL’lik bir portföyde yüzde 5 temettü verimi; brüt 500 TL’nin her yıl nakit olarak yatırımcıya dönmesi anlamına gelir. Şirketler temettü dağıtacaklarını açıkladıkça temettü verimlerini paylaşıyor olacağız. İşte temettü dağıtacağını açıklayan şirketlerden yüksek temettü verimliliğine sahip olan hisseler;
Borsa'da işlem gören şirketlerin temettü verimliliklerine aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

Temettü verimliliği tablosu

Temettü verimliliği tablosu 2

Yorumları göster