23 Aralık 2018 Pazar

Aracı Kurum Kapanırsa Hisse Senetlerime Ne Olur?

hisselerime ne olur
Twitterdaki bir takipçim tarafımdan aldığım Aracı kurum batarsa hisse senetlerime bir şey olur mu?" Sorusu üzerine böyle bir yazı yazma gereksinimi duydum.

Çok net bir şekilde bu soruyu cevaplamak gerekirse, çalıştığınız aracı kurumun batarsa veya herhangi bir nedenden dolayı kapanırsa, hisse senetlerinize hiçbir şey olmayacaktır. Aldığınız hisse senetlerinin kaydı aracı kurumlar bünyesinde tutulmaz. Bütün hisse senetlerinin kaydı eski adı Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) yeni adı "Merkezi Kayıt İstanbul" adı verilen kurumda saklanır. Sistemin işleyişi ise şöyle gerçekleşiyor; Bir banka aracı kurumu veya işlem yetkisi olan herhangi bir aracı kurum vasıtasıyla hisse senedi veya fon aldığınız zaman, işlem yaptığınız kurum sizin adınıza MKK’da bir hesap açar. Sizin bu işlemden haberiniz dahi olmaz. Aracı kurum bu işlemi otomatik olarak gerçekleştirir. Daha sonra “xxx kişi şu kadar fon veya hisse senedi aldı” diye MKK’ya bildiride bulunur. MKK, senin hesabına o hisse senedi veya fonları koyar. MKK'da adınıza açılan bu hesap tektir. O yüzden farklı bir kurum bünyesinde işlem dahi yapsanız, çalıştığınız kurum satın aldığınız fon ve hisse senetlerini aynı hesaba kaydeder. Böylece tek hesap üzerinden bütün portföyünüzü görüntüleyebilirsiniz. portföyünüzü görüntülemekten bahsetmişken dilerseniz MKK'da kayıtlı olan tüm varlıklarınızı bu varlıkların piyasa değerini ve aracı kurum dağılımlarını MKK e-portal sistemine giriş yaparak görüntüleyebilirsiniz.
Merkezi Kayıt İstanbul

MKK e-Portal'a Nasıl Giriş Yapılır?

MKK'nın yatırımcılara sunduğu e-portal hizmeti ile hangi bankada, hangi aracı kurumda, hangi portföy yönetim şirketinde ne kadar varlığınız var görüntüleyebilirsiniz. e-devlet şifrenizi hatırlıyorsanız, herhangi bir kayıt işlemi yapmadan sisteme direkt olarak giriş yapabilirsiniz. MKK e-portal'a giriş yapmak için tıklayın. Dilerseniz burada çeşitli uyarılar koyma imkanınız da var. Uyarıları devreye soktuğunuz taktirde hisse senetleriniz satıldığında, başka yere transfer olduğunda size otomatik mesaj bildirimi yapılacaktır.

Yorumları göster