21 Aralık 2018 Cuma

Ayı Tuzağı Nedir? Nasıl Anlaşılır?

ayı tuzağı
Ayı Tuzağı, yükseliş trendindeki piyasalarda önemli destek noktaları aşağıya doğru kırıldıktan sonra yatırımcıların piyasada fiyatların daha fazla düşeceği algısı yaratarak diğer oyuncuları satış yapmaya sevketmesi ve ucuz değerler üzerinden alım yaparak daha fazla kar etmeleri amacıyla yaptıkları işlemlerdir. Ayı tuzağı ile boğa tuzağı formasyonları birbirlerinin tam zıttıdır.

Ayı tuzağının anlaşılmasından sonra piyasa sert bir yükseliş hareketi gerçekleştirir. Tuzaklardan kaçınmak için ilgili enstrümanın destek seviyesinin aşağısında kapanışlar yapması önemli olacaktır.

Örnekler;
Ayı tuzağı örneği
Yukarıdaki grafikteki parite şuan yükselen bir kanal içerisinde hareket ediyor fakat, yükselen kanal başlamadan önce hemen trendin başında sarı halka ile işaretlenmiş noktalarda, sanki bu trendin kırılıp yeni bir satış pozisyonu izlenimi yaratılmak istenmektedir. İşte buradaki hareket bir ayı tuzağıdır. Ardından o bölgeden alımlarla birlikte trend içerisindeki hareketin devam ettiğini görebilirsiniz.


Ayı tuzağı örneği 2


Ayı Tuzağı Nasıl Anlaşılır?

Genellikle bir destek noktası aşağı yönlü kırıldığında teknik anlamda 4 saatlik veya günlük bir kapanış aranmalıdır. Eğer bu destek seviyesinin aşağısında 4 saatlik veya günlük kapanış olmuşsa, o zaman bunun bir tuzak olmayabileceğini, trendin aşağıya doğru kırılıp satışların gelebileceğini bekleyebiliriz. Fakat kısa vadeli grafiklerde hafif bir aşağı sarkma yaşanmış ve ardından yukarı yönlü bir ivmelenme yaşanmışsa burada bir tuzak olabileceğini bilmekte fayda var. 

Yorumları göster