16 Aralık 2018 Pazar

Neden Temettü Şirketleri Seçilmeli?

Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren 500'den fazla şirket bulunmakta. Peki bu şirketler arasından neden yatırımcısına düzenli temettü ödeyen şirketleri seçmeliyiz? İşte nedenleriyle temettü şirketi yatırımı...

Temettü Ortaklığınızın Meyvesidir

temettü yatırımı
Bir şirketin hisse senetlerini almak o şirketin ortağı olmak anlamına da gelmektedir. Biz uzun vadeli yatırımcılar için ortaklık olgusu çok önemlidir. Basit bir örnek verelim ikamet ettiğiniz yerde bir bakkal düşünün Mahallenizdeki bakkal Hüseyin amca size "Gel bana ortak ol" diye bir çağrıda bulunduğunu varsayalım. Siz neden olursunuz o firmaya başlıca sebebi o bakkaldan kar payı alabilmektedir. İkinci sebep ise ilerleyen dönemlerde o bakkalın piyasa değerinin artacağı beklentisidir. Dolayısıyla ortak olduğumuz şirketlerden alacağımız temettü (kar payı) bizim ortaklık meyvelerimiz olacaktır.

Manipülasyonlardan Korunun

Manipülasyon
Spekülasyon ile manipülasyon halk arasında çok karıştırılan bir konudur. Öncelikle bu konuya açıklık getirmek istiyorum. Spekülasyon yasal bir işlemdir. Bir yatırım aracı ya da mal ile ilgili gelecekte oluşacak fiyat değişimlerinden kar elde etmeye çalışmaktadır. Bu nedenle gelecekte prim yapacağını düşündüğümüz hisse senetleri satın almak spekülatif bir harekettir. Manipülasyon ise TDK sözlüğünde "hileli yönlendirme" olarak ifade edilmiştir. Yanlış bilgi veya söylenti yayarak yatırımcıları yanıltmak veya bir menkul kıymetin fiyatını çeşitli tekniklerle kasıtlı ve suni olarak düşürme veya yükseltme girişiminde bulunmaktır. Manipülasyon çoğu zaman tek bir kişi yada kurum tarafından değil, belli bir çıkar grubu tarafından gerçekleştirilir.

Kar eden ve en önemlisi karlılığını arttıran, temettü verimliliği iyi olan şirket hisselerinde manipülasyon riski diğerler hisselere göre çok daha azdır. Hisse fiyatı baskılanıp aşağı çekilmeye çalışıldığında, söz konusu hisselerin temettü verimi yükseleceği için alıcısı çoğalır. Manipule eden daha çok hisse ele geçirme planını gerçekleştiremez ya da çok az gerçekleştirebilir.
Aynı şekilde fiyat yukarı manipule edilirse de temettü verimi düşeceği için, hisseyi takip edenler elindeki hisseleri elden çıkarmaya başlayacaktır. Bu sefer de yüksek fiyattan hisseyi küçük yatırımcıya devretme planı suya düşecektir.

Kriz Dönemleri Sonrası Hızlı Toparlanma

Ekonomik kriz
Temettü yatırımı uzun ve dikenli bir yol. Bu yolda yürürken bir çok engelle karşılaşacaksınız. Ülkemizin kırılganlığını da göz önüne alırsak, temettü yatırımı yaptığınız süreçte ekonomik krizlerle karşılaşabilirsiniz. Yaşanan bu ekonomik krizlerden sonra en hızlı toparlanma yatırımcı dostu, düzenli temettü ödeyen ve temettü verimliliği yüksek olan şirketlerde olmaktadır. Özellikle yabancı fonlar, ülkemiz borsasına yatırım yaparken, temettü şirketlerini tercih etmektedir. 

Temettü yatırımında en önemli husus, şirketin çalışması, verimi, satışı, operasyonel karı vs bilgilerini takip etmek ve ona göre pozisyon almaktır.
Warren Buffet'ın en güzel sözlerinden birisi; "Neye yatırım yaptığınız ne zaman yatırım yaptığınızdan daha önemlidir"

Tabiki hisselere değerinden fazla fiyat ödemek yatırımınızın geri dönüş süresini olumsuz etkiler. Doğru şirketi bulduktan sonra, hisseleri için ödeyeceğiniz fiyatın şirketin toplam değerine göre iyi hesaplanmış olması ve belli güvenlik faktörü içermesi de önemlidir.

Yorumları göster