24 Aralık 2018 Pazartesi

Tasarruf Etme Yöntemleri


Bu yazımızda sizlere günlük harcamalarınızda tasarruf yapmanın bir kaç farklı yolunu ve her gün verdiğiniz kararların tasarruf yapmanıza nasıl yardımcı olabileceğini anlatacağız.

Kahvenizi dışarıdan almak ve dışarıdan yemek yemek yerine kahvenizi kendiniz yapıp öğle yemeğinizi de kendiniz getirdiğinizde 1 senede yüzlerce lira tasarruf edeceğinizi biliyor olmalısınız. Eğer bunu yapıyorsanız, kesinlikle yapmaya devam edin.

  • Kahveye her gün ortalama 5 TL vermek 270 günde 1350 TL eder.
  • Yemeğinizi evde hazırlayarak her gün 16 TL tasarruf edersiniz, 270 günde toplam 4.500 TL tasarruf etmiş olursunuz.

Alışveriş Harcamaları

Alışveriş harcamalarınızı kısmanın bir çok farklı yolu var. Gördüğünüzü almak yerine liste yapıyor, marketlerin indirim ve fırsatlarından yararlanıyor hatta birim fiyatları inceleyerek en ekonomik tercihleri yapıyor olabilirsiniz. Tüm bunların yanında tasarruf için başka yöntemler olduğunu da biliyor musunuz? Mesela bir indirim gördüğünüzde stratejik düşünmelisiniz. İhtiyacınız olan ürünlerde indirim olması çok iyi bir şeydir. Ancak, mağazalar genellikle herkesin almayacağı ürünleri indirime sokar bu yüzden bu tarz ürünleri sadece indirimli diye almamanız lazım. Önceliklerinizi düşünerek önemli olan ürünleri alıp, önemsiz olanları almamalısınız.

Hiç aklınızda olmayan bir ürün sırf büyük bir indirimde diye almayın. 150 liradan 100 liraya düşen bir ürünü aldığınızda 50 lira karda değil, ihtiyacınız olmayan bir ürünü sırf indirimli diye aldığınız için 100 lira zararda olduğunuzu unutmayın.

Alışveriş listenizi hazırlamadan önce yemek yeme alışkanlıklarınızı da göz önünde bulundurun. Neler pişirebileceğinizin planını önceden yapabilir veya kendinizi haftada 1 akşam daha evde yemek konusunda zorlayabilirsiniz. Böylece fazladan alışveriş yapmamış olur ve yiyeceklerinizi bozulmadan tüketebilirsiniz veya az alışveriş yaptığınız için yemek siparişi vermek zorunda kalmazsınız. Bu şekilde her sene yüzlerce lira tasarruf sağlayabilirsiniz.
Amerika'da 1 sene boyunca evde bozulup çöpe atılan yiyeceklerin ev başına maliyeti ortalama 640 dolardır ve dışarıda yemeye harcanan ev başına tutar da 2700 dolardır.

Ev İçin Yapılan Harcamalar ve Faturalar

Odadan çıkarken ışıkları kapatıyor ve kullanmadığınız aletleri fişten çekiyorsunuz değil mi? Bunlara ek olarak yapacağınız ufak değişikliklerle tasarruflarınızı arttırabilirsiniz. Örneğin elektrik kullanımının günün farklı saatlerinde farklı fiyatlarda faturalandırıldığını biliyor musunuz? Hemen hemen herkesin elektrik kullandığı gün ortası saatlerinde elektrik, sabahın erken saatleri ve akşam saatlerine göre daha pahalıdır. Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi sabah ve akşam çalıştırarak, elektriği daha uygun bir fiyattan kullanabilirsiniz. 

Tüm Türkiye'de ucuz elektrik tarifesi 22.00'den sabah 06.00'ya kadar sürer. Bu süre zarfında elektrik birim fiyatı gündüz saatlerine göre %62 daha ucuzdur.

Ulaşım

Bildiğiniz üzere benzin fiyatları oldukça yüksek. Artan trafik sorununu da göz önünde bulundurduğumuzda çok mecbur kalmadıkça araba kullanmamak son derece iyi bir tercih olabilir. Toplu taşımayı kullanmak veya işe gitmek için bir kaç arkadaşınızla birlikte aynı arabayı kullanmak da yine önerilerimiz arasındadır. Yada mesela yolunuz uygunsa ulaşımınızı bisikletle de sağlayabilirsiniz. Bu araba veya toplu taşımaya göre son derece ekonomik ve ayrıca sağlıklı bir alternatiftir.

Eğlence

Diğer insanlara ayak uydurup fazla para harcamak son derece kolaydır. Ama ailenizle veya arkadaşlarınızla önceden plan yaparak, plansız şekilde gelişen bir akşam yemeğinin önüne geçebilirsiniz.

Sonuç;

Tasarruf Yapmak demek eğlenceden ödün vermek anlamına gelmez. Neye para harcadığınızı veya nereden tasarruf etmek istediğinizi anlamak biraz zamanınızı alabilir. Verdiğiniz her karar için tek tek hesaplama yapmanıza tabiki de gerek yok ama nelere para harcama konusunda bilinçli olursanız, tasarruf yapabilir hatta zaman içinde harcamalarınızı kısma konusunda kendi ilginç yöntemlerinizi bile keşfedebilirsiniz.

Yorumları göster