Temettü emekliliği hakkında bilgi vermeden önce temettü nedir? bu konuya açıklık getirmek istiyorum. Temettü, borsada işlem gören şirketlerin yıl içerisinde elde ettikleri karı yatırımcılarıyla paylaşmasıdır. Temettünün bir diğer anlamı kar payı'dır. Ortaklığınızın somut bir sonucudur. Ancak borsada işlem gören her şirket temettü vermemektedir. Son 10 yılda yatırımcısına düzenli temettü veren şirketlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Son 10 Yılda En Çok Temettü Veren Hisseler
Temettü Emekliliği ise, yatırımcısına düzenli temettü ödeyen ve temettü verimliliği iyi olan şirketlerin hisse senetlerinin uzun vadeli olarak istikrarlı bir şekilde toplanmasıyla gerçekleşir. Bu şekilde maaşınızın bir bölümüyle temettü emekliliği için belirlediğiniz hisse veya hisselere her ay yaptığınız alım sonucunda ve bu şirketlerin verdikleri temettülerle de yeni hisse satın alımları yapmanız taktirde kuzularınız sürüye dönüşecek ve bundan 10-15 sene sonra çok ciddi bir portföye ve pasif gelire sahip olabilirsiniz. Uzun vade yatırımda amacımız lot sayısını arttırmaktır. Bu yüzden yaşanan fiyat düşüşlerinde daha ucuza hisse senedi satın alabiliyorum yaklaşımında bakmak gerekir.
Belki bundan 10-15 sene sonra elde ettiğiniz temettü geliri yıllık maaşınıza denk gelecek ve siz hedeflediğiniz finansal özgürlüğünüze ulaşmış olacaksınız. Bu sayede belki sevmediğiniz bir işi yapmak zorunda kalmayacaksınız. Bu yöntemi kendiniz için uyguladığınız gibi çocuklarınızın geleceği için de uygulayabilirsiniz. Yeni doğan bir çocuğunuzun 18 yaşına geldiğinde finansal özgürlüğünü kazanmasını sağlamak için uzun vadeli temettü yatırımı yapabilirsiniz. Çocuk ve Borsa hakkında İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu'nun bu videosunu kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.
Temettü Emekliliği İçin Hangi Şirketler Seçilmeli
Temettü emekliliği için hisse seçiminde çok titiz olmanız gerekmektedir. Sonuçta seçeceğimiz hisselere uzun yıllar yatırım yapacağız. Ben temettü emekliliğim tek bir hisse seçmek yerine riski bölmek adına 5 hisselik bir portföy oluşturdum. Kendimce ve uzmanların görüşlerini dikkate alarak aşağıdaki kriterlere uyan şirketleri portföyüme ekledim. İşte o kriterler;
- Yatırımcısına düzenli temettü ödeyen,
- Temettü verimliliği iyi olan,
- Öz sermaye karlılığı yüksek,
- Büyüme potansiyeli yüksek olan,
- Sektöründe lider veya lidere yakın, pazarda rekabet gücü yüksek,
- İhracat yapabilen,
- Gelecekte de hikayesi olabilecek sektörde faaliyet gösteren.
Yukarıdaki kriterlere uyduğunu düşündüğüm 5 hisse senedine her ay gelirimin %30'u ile yatırım yapıyorum. Hisse senedi sayısı kişiyle alakalı bir durum. Bu yolda ilerleyen ve tek hisse senedine yatırım yapan insanlar da var. Fakat ben riski bölmek adına en az 2 adet hisse seçilmesini öneriyorum. Riski böleceğim derken hisse sayısını abartmamak da gerekiyor. Çok fazla hisse senedi seçerseniz bunların takibi zorlaşacaktır. Unutmadan seçtiğiniz şirketlerin 3 ayda bir yayınladıkları bilançoları takip etmeli ve şirketlerin karlılığının bozulup bozulmadığını kontrol etmelisiniz.
Bu yol uzun bir yol ve bu yöntemle finansal bağımsızlığınızı elde edene kadar bir sürü badire atlatacağınızı unutmayın. Krizler, seçimler, yerel veya global gerginlikler sonucu oluşan fiyat düşüşlerinde panik yapmak yerine lot sayınızı arttırmaya bakın. Hisse fiyatları düştükçe daha ucuzdan daha fazla lot alabildiğinize odaklanırsanız motivasyonunuzu kaybetmezsiniz.
Hedef finansal özgürlük...