13 Ocak 2019 Pazar

Yeni Jenerasyonu Nasıl Bir Emeklilik Bekliyor?

en büyük risk, risk almamaktır
Benim temettü emekliliği için yatırım yaptığımı bilen arkadaşlarımdan bir tanesi ile sohbet ederken, arkadaşımın bana borsaya yatırım yaparak risk aldığımı söylemesi üzerine bu yazıyı yazdım. Sizlere bahsettiğim bu arkadaşım, gelirinin büyük bir kısmını harcamaya ayıran, gelir harcama döngüsü içerisinde olan ve bu döngüden çıkamayan birisi. Benim benimsediğim düşünceye göre ise en büyük risk, risk almamaktır. Risk kıpırdamamaktır.
Yeni jenerasyon gelecekte kendilerinin neyi beklediğinin henüz farkında değiller. Kendilerini anneleri babaları gibi orta halli bir emeklilik beklediğini zannediyorlar. Eğer ki çalıştıkları dönemlerde kendilerine pasif gelir yaratamazlarsa, yani sadece SSK'dan gelen emekliliğe kalırlarsa ilerde büyük sıkıntı çekecekler.

2008 yılından sonra işe girip 20 yıl çalışan ve primi asgari ücretten yatan birisi emekli olduğu zaman sadece 812 TL emekli maaşı alabilecek. Bu kişi, asgari ücretle 39,5 yıl çalışılırsa, emekli maaşı asgari ücret kadar olacak. Eğer kişi hiç prim ödemesi yapmazsa, devletin vereceği yaşlılık aylığı sadece 543 lira olacak. Tabiki bu rakamlar bu günün rakamları. Bundan 20 sene sonra bu rakamlar enflasyon oranına göre 3 aşağı 5 yukarı artacak fakat ne kadar artarsa artsın bu paralar gelecekte de hayatımızı iyi bir şekilde sürdürebilmek için yetmeyecek. Verilen bu paraları bu günün ekonomisiyle değerlendirdiğinizde ne kadar düşük olduğunu zaten görüyorsunuz.  Önceden dedelerimiz emekli ikramiyesiyle ev alabiliyordu. Babalarımız ise emekli ikramiyeleriyle araba alabildi. Bizim jenerasyonumuz ise maalesef ikramiye falan göremeyecek.
2008 sonrası emeklilik

Ayrıca ilk defa 1 Mayıs 2008 ve sonrasında sigortalı olmuş/olacaklar  için 7 bin 200 gün prim şartı bulunmaktadır. Emeklilik yaşlarının tespiti de 7 bin 200 günü tamamladıkları/tamamlayacakları zamana göre belli edilir. 7200 günü 31 Aralık 2035’e kadar tamamlayan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olacak. Şimdi size soruyorum? 60 yaşınıza kadar çalışmak mı istiyorsunuz? Yada bu yaşınıza kadar çalışabileceğinizin bir garantisi var mı? Şayet ben 60 yaşıma kadar çalışmak istemiyorum. Bu yüzden kendimi gelecekte pasif gelir yaratmak zorunda olduğumun da farkındayım. Maaşınızı aldığınız zaman gerekli gereksiz bir çok şey için ödeme yapıyorsunuz. Peki kendiniz için neden ödeme yapmıyorsunuz?

Ben, bana gelecekte iyi bir pasif getiri sağlayacağına inandığım temettü şirketlerine yatırım yapmayı seçtim. Amacım yıllık maaşım kadar, yıllık temettü geliri elde etmek. Böylece 60 yaşıma kadar çalışmak zorunda kalmayıp başardığım takdirde finansal özgürlüğüme kavuşmuş olacağım. Sizler de çalıştığınız bu dönemlerde muhakkak emeklilik döneminizi düşünüp, bu dönemlerinizde hayat standartlarınızı korumak için kendinize bir şekilde pasif gelir yaratmanın yollarını aramalısınız. Gelecek için yatırım yapmak için önce tasarruf yapmalısınız. Sitemizde tasarruf hakkında da yazılar mevcut. Tasarruf hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için tıklayın.

Yorumları göster