6 Şubat 2019 Çarşamba

10 Adımda Faturalardan %30 Tasarruf Edin!

faturalardan tasarruf edin

Elektrik, doğalgaz ve su faturalarına yapılan ardı ardına zamlar halkın cep yakmaya başlaması nedeniyle vatandaşlar tasarruf yapmak için çeşitli yöntemler arayışına girdiler. Bu yazımızda faturalardan tasarruf etmek isteyen kişiler için elektik, doğalgaz ve su faturalarınızdan %30 tasarruf yapmanızı sağlayacak 10 yöntemden bahsedeceğiz. Hazırsanız başlayalım.

1 İnternet ve Telefon Giderleri

tarifeler
İnternet ve telefon gibi sabit giderlerinizi minimuma indirin. Bunun için kullandığınız operatörün müşteri hizmetlerini arayabilir ve sizin için en uygun fiyatlı tarifeyi belirleyebilirsiniz. İhtiyacınızdan fazla konuşma süresi, SMS veya kota istemeyin. İhtiyacınıza ve kullanımınıza uygun kota ve tarife seçin. Gerekli taahhüt sözünü verdiğinizde çok makul fiyatlara hizmet alabilirsiniz.

2 Dayanıklı Tüketim Malzemeleri

enerji verimi sınıflandırılması

Çok zorunlu olmadıkça buz dolabı, çamaşır makinesi, fırın vb. dayanıklı tüketim malzemelerini yenilemeyin. Mecbur kalırsanız A++ sertifikalı ürünleri tercih edin. Bu sertifikaya sahip ürünler diğerlerine göre daha az enerji tüketir ve tasarruf yapmanızı sağlar.

3 Akıllı Elektrik Sayacı

akıllı elektrik sayacı

Akıllı elektrik sayacı kullanıyorsanız, elektrikli aletler ile yapacağınız çamaşır yıkama, ütü, bulaşık gibi işleri akşam 22.00-06.00 saatleri arasında yapmaya özen gösterin. Çünkü bu saat aralığında yapılan harcamalar elektrik şirketleri tarafından daha ucuz tarife uygulanarak fiyatlandırılır.

4 Prize Takılı Bırakılmış Aletler

prize takılı fiş
Televizyon, şofben, çamaşır makinesi gibi elektrikli ev aletlerinizi kapattığınızda mutlaka fişini çekin. Prize takılı boşta duran sarj aletlerini mutlaka çıkartın. Çünkü bu aletler fişe takılı olduğu müddetçe az da olsa elektik tüketirler. Elektriğin zamlandığı şu günlerde bu gibi gereksiz tüketimlerden kaçının.

5 Tam Olarak Doldurmadıkça Çalıştırmayın

çamaşır makinesi

Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi tam olarak doldurmadan çalıştırmayın. Bulaşığın ve kirli çamaşırların birikmesini bekleyin. Bu sizin makine çalıştırma sayınızı azaltacak, hem elektrik hem de sudan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca inatçı kirler yoksa çamaşırlarınızı yıkarken sıcak su yerine 30 veya 40 derecelik ılık su kullanın. Bunu çamaşır makinenizin derece düğmesini kullanarak yapabilirsiniz. Bu da enerji sarfiyatınızda önemli derecede tasarruf yapmanızı sağlayacaktır. Unutmayın elektriği en çok kullanan aletler ısıtıcılardır.

6 Tasarruf Ampulleri

Tasarruf ampulleri

Tasarruf ampullerini kullanın. Tasarruf ampulleri normal ampullere göre 2 kata varan oranlarda daha az enerji tüketir. Yalnızca evinizde değil, apartmanınızda da tasarruf ampullerinden yararlanın.

7 Kombi ve Isıtma

kombi bakımı
Kış gelmeden kombinizin bakımlarını yaptırın. Evde kullanmadığınız odaları boş yere ısıtmayın. Kapıları kapatıp, kapı altlarına izolasyon uygulayabilirsiniz. Çok soğun günlerde evde olmadığınız zaman kombiyi kapatmak yerine düşük ayarda sürekli çalıştırın. Çünkü eve geldiğinizde ev çok soğumuş olacak. Tekrar ısıtmak için çok fazla doğalgaz tüketimi yapmak zorunda kalabilirsiniz.

8 İzolasyon Yapın

ısı izolasyonu

Kış öncesi evinizin cam ve kapılarının izolasyonunu yaptırın. Çünkü evler en çok kapı ve pencere bölümlerinden ısı kaybeder. Daha sonra ise duvarlardan. İzolasyonları kapı ve pencerelerdeki gerekli bölümlere uygulayın. Bu sayede ısınma giderlerinizi daha uygun seviyelere çekmiş olacaksınız. Önceden mantolama yaptırmışsanız şanslısınız. Yaptırmadıysanız kısa vadede tasarruf sağlamayacağından bu tür tadilatlar için ekonominin düzelmesini beklemeniz gerekecek.

9 Yıkama Yaparken

doğru yıkama şekli

Bulaşıkları, sebze ve meyveleri musluktan akan suyla değil, bir kabın içerisinde yıkayın. Bu şekilde su giderlerinizden önemli ölçüde tasarruf etmiş olacaksınız.

10 Isıtıcı Alet Kullanımı

havlu ile saç kurutma

Eğer dışarı çıkmayacaksanız saçlarınızı havlu ile kurutun. Saç kurutma makinesi kullanmayın. Hem saçlarınızı havlu ile kurulamak çok daha sağlıklıdır. Saç kurutma makinesi gibi ısıtıcı özellikli aletler çok fazla enerji tüketir. 

Takım Oyunu Şart

İşte bitti. Bahsettiğimiz bu 10 adıma dikkat ederek evinizde uygularsanız, ay sonunda elektrik doğalgaz ve su faturularınızdan %30'a varan tasarruflar elde ettiğinizi gözlerinizle göreceksiniz. Fakat unutmayın evdeki aile bireylerini tüm bu konularda bilgilendirmeniz sonuç almanızı kolaylaştıracaktır. 

Tasarruf etmek için sizlerin de bildiği farklı yöntemler varsa yorumlarda paylaşmanızı bekliyoruz. Bu tür öneri içeriklerinin devamının gelmesini istiyorsanız, bizlere destek olmak için yazımızı aşağıda bulunan sosyal medya paylaşım butonlarını kullanarak paylaşabilirsiniz.

Yorumları göster