11 Şubat 2019 Pazartesi

Elektrikli Otomobil ve Türkiye

Elektrikli otomobillerin dünyadaki seyri her geçen gün daha da artıyor. Elektrikli otomobiller hakkında bilgiler ve her geçen yıl büyüyen pazarda Türkiye olarak neredeyiz? Otomotiv sektöründeki bu dönüşüm Türkiye için bir fırsat yaratabilir mi? Tüm bu konular hakkında bir yazı hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.

İnsanlar elektrikli otomobilin yepyeni bir teknoloji olduğunu düşünüyorlar halbuki elektrikli otomobiller benzinli otomobillerden önce vardı. Örneğin 1873 yılında Londra'da elektrikli taksiler vardı. Ancak bu teknoloji o dönemlerde benzinli ve dizel otomobillere yenik düştü.
ilk elektrikli otomobil

Günümüzde özellikler çevreci etkenler sebebiyle elektrikli otomobiller tekrar gündeme. Emisyon normlarını aşağıya çekmek yani çevreyi daha az kirletmek için otomotiv sektörünün artık çok fazla şansı kalmadı. Bu yüzden özellikle Avrupa ve Amerika'da son 20 yıldır gittikçe hızlanan bir geliştirme süreci bulunuyor.

Menzil

İnsanoğlu geçmişten çok daha fazla seyahat ediyor. Bu nedenle elektrikli otomobillerin çok daha uzun menzillere ulaşması gerekiyor. Dolayısıyla bu teknolojinin en büyük dezavantajı menzil sorunu olarak gözüküyor. Batarya/Pil teknolojisi henüz istenilen ölçüde geliştirilemedi. Fakat her geçen gün bu alana yönelik çalışmalarda ileri safhalara kat edildiğini görmekteyiz. Bugün dünyanın en önemli elektrikli araç üreticisi olan Tesla markasının Model S adlı serisi kullanıcılarına 330km ile 450km arasında bir menzil imkanı sağlamaktadır.
Tesla Model S

Tüketim Maliyeti

Normal dizel bir arabayla 300 km gittiğinizde cebinizden çıkacak yakıt parası: 110 lira iken, elektrikli otomobilde aynı menzile ulaşmak için 6-7 liralık elektrik maliyetiniz olacaktır. Üstelik benzinli araçlarda deponuzu tam doldurmak için benzincide 10 dakikanızı harcıyorsunuz. Hatta bazen benzin  alabilmek için rotanızı değiştiriyorsunuz. Elektrikli araçların hayatımıza girmesi ile birlikte benzinciye gitmek için rotanızı değiştirmeyeceksiniz.  Ortalama bir otomobil ömrünün %90’ını park halinde geçiriyor. Bu sürenin çok az bir kısmı bile şarj süreleri için fazlasıyla yeterli. Her gece evinizdeki prizle arabanızı şarj edip, her sabah tam dolu depoya uyanmak benzinciye gitmekten çok daha rahat. Hatta elektriği kullandığınız saate göre fiyat tarifesinin değiştiğini biliyorsunuz. Buna göre saat 22.00-06.00 arasında yapacağınız sarj etme işlemi ile çok daha ucuz elektrik tüketmek mümkün 😊
volkswagen angela merkel

Servis

İçten yanmalı dediğimiz benzin ve dizel otomobillerde bir çok servis ihtiyacı var. Bazı parçaların periyodik olarak değişmesi gerekiyor. Elektrikli otomobiller böyle bir şey yok.

Vergi Konusu

Elektrikli araçların silindir hacmine sahip bir motoru olmadığı ve güç kaynağı olarak elektrik teknolojisini kullandığı için elektrikli araçlar daha önce Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne tabi tutulmuyordu. Ancak, 1 Ocak 2019'da yürürlüğe giren kanun ile elektrikli araçlar diğer taşıtlar için uygulanmakta olan motorlu taşıtlar vergisi (MTV) tarifesinin yüzde 25’i oranında vergilendirilmesine karar kılındı.

Örnek verecek olursak; bir benzinli aracın 2 bin TL MTV'sinin olduğunu düşünelim. Bu bağlamda bir elektrikli aracın vergisi 2 bin TL'nin 4'te 1'i oranında olacak. Yani elektrikli aracın vergisi 500 TL miktarında ödenecek.
Şunu söylemeden edemeyeceğim. Kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla dünyada teşvik alan elektrikli otomobillerin ülkemizde vergi yemesini üzücü olarak değerlendiriyorum.

Türkiye Satış Rakamlarında Dünyanın Çok Gerisinde
Türkiye, elektrikli otomobil satış rakamlarında maalesef dünyanın çok gerisinde. Ancak ülkemizin yürüttüğü yerli otomobil projesi tamamlandığında yapılacak olan otomobilin elektrikli olacağını da düşünürsek ben yerli otomobilin çok ciddi satış rakamlarına ulaşacağını düşünüyorum.

Ülkemizde bulunan toplam elektrikli araç sayısı 657 iken, Çin'de sadece 2015 yılında 200 bin elektrikli araç satıldı. Aynı yıl ABD'de ise 110 bin elektrikli araç satışı gerçekleştirildi. Akaryakıt ihtiyacının neredeyse tamamını ithal ediyoruz. Bunun için elektrikli araçlara olan talebin artmasının ülkemiz için çok önemli.
elektrikli otomobil satış rakamları

Ülkemizde durum böyleyken, Norveç'te çevre dostu otomobillerin toplam satışlar içindeki payı yüzde 52'ye dayandı. 2025 yılından itibaren bu ülkede fosil yakıtla çalışan otomobil satılamayacak.

Hollanda meclisi benzinli ve dizel araç satışını 2025 yılından itibaren yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Hollanda’da sadece elektrikli araçlar satılabilecek.
Almanya hükumeti de 2030 yılından itibaren yeni benzinli otomobil üretimine izin verilmeyeceğini resmen ilan etmişti.

Yerli Otomobil Ne Zaman Piyasaya Çıkacak?

Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük önem verdiği ve "5 babayiğit" olarak adlandırdığı Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding(KARSAN), Turkcell ve Zorlu Holding(Vestel) yerli otomobil için çalışmalarına devam ediyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü 'Yerli otomobil' ile ilgili yaptığı açıklamada yerli otomobilin planan çıkış tarihini 2021 yılı olarak işaret etmişti.

Elektrikli Otomobil Teknolojisi Türkiye İçin Bir Fırsat

Türkiye'de elektrikli otomobil teknolojisi üzerinde çalışan ülkelerden bir tanesi. Elektrikli otomobil Türkiye için bir fırsat. Çünkü dünyada otomobil üreten, ömrü 100 yılı aşmış markalar var ve bunların karşısına içten yanmalı motorlu otomobillerle çıkmak o kadar da kolay değil. Ancak modern anlamdaki elektrikli otomobil, nispeten yeni bir teknoloji. Bu alanda rekabet etmek daha kolay çünkü dünyanın en büyük markalarının da en küçük markalarının da kullandığı teknolojiler şu anda aynı. Batarya olarak lityum iyon piller kullanılıyor ve herkesin bildiği elektrikli motorlar var. Burada asıl farkı yaratan şey yazılım. İşte burada iş teknikte değil, beyinde bitiyor.

Yorumları göster