29 Aralık 2018 Cumartesi

Temettü Emekliliği ve Bireysel Emeklilik Sistemi Karşılaştırması


Temettü emekliliği ve Bireysel Emeklilik Sitemi (BES) hakkında karşılaştırmalar içeren bir yazı hazırladık. Öncelikle şunu söylemekte fayda var. Yapacağımız karşılaştırma bir kazanç karşılaştırması olmayacaktır. Çünkü hangisinin daha kazançlı olduğunu bugünden kestirmemiz imkansız. BES fonlarının getirisi, aylık yatırdığınız prim, hisse senetlerinin gelecekteki fiyatları ve temettü verimliliklerini bilemeyeceğiniz için bu bir kazanç karşılaştırması olmayacaktır. Bunun yerine her iki sistemi genel mevzuatları ile ele alacağız. BES mi? Yoksa temettü emekliliği mi? işte başlıklar halinde karşılaşıyoruz.

Hak Ediş

20 yaşında BES yada SGK kesintisi yapılan bir birey, emekli maaşını en erken 56 yaşında alabilir. Fakat 20 yaşında temettü yatırımı yapan bir birey, kar payını yani emekli maaşını 21 yaşından itibaren almaya başlar 30-40 yıl beklemek zorunda kalmaz.

Devlet Katkısı

Bireysel Emeklilik sisteminde %25 devlet katkısı bulunuyor. Temettü Emekliliğinde ise böyle bir devlet katkıdan söz etmek mümkün değil. Fakat temettü geliriniz belirli limiti geçtiğinde gelirinizin yarısını vergi dairesine beyan vermeniz gerekmektedir. Vergi dairesine beyan verdikten sonra vergi iadesi almanız mümkün. Nasıl mı işte şöyle; 

Brüt temettü gelirinin yarısı vergiden istisnadır. İstisna tutarından kalan kısım yani brüt temettü gelirinin yarısı 34.000’den (2017 yılı geliri için) fazla ise beyanname verirsiniz.
Örnek;
Brüt Temettü: 70.000 TL
Stopaj: 10.500 TL
Ele Geçen Net Temettü: 59.500
Beyan Edilecek Brüt Temettü: 35.000 TL
Hesaplanan Gelir Vergisi: 6.060 TL
Yapılacak Vergi İadesi: 10.500 TL - 6.060 TL= 4.440 TL

Kesintiler

Dünya'nın bin bir türlü hali var. Öyle zamanlar gelir ki paraya ihtiyacınız olabilir. Böyle zamlarda da kredi çekip faiz yüküne girmek yerine birikim yaptığınız parayı kullanmak isteyebilirsiniz. Temettü yatırımı yapıyorsanız, nakde ihtiyacınız olan bir dönemde elinizdeki hisse senetlerini ihtiyacınız olan kadarını o anki piyasa değerinden satabilirsiniz. Fakat bu durum Bireysel Emeklilik'te biraz farklı. BES'ten tam anlamıyla yararlanmak yani %25 devlet desteğinin tümüne hak kazanmak için sistemde en az 10 yıl yatırımcı olmanız ve 56 yaşına gelmiş olmanız gerekmektedir. Bu şartlar sağlanmadan da sistemden ayrıldığınız taktirde devlet katkısının %100'ünü alamayacak ve giriş aidatı kesintileriyle karşılaşacaksınız. Sistemden erken çıkmanız halinde yaşayacağınız kesintiler aşağıda paylaşılmıştır.

Yıl Devlet Katkısından Kesinti
0-3 yıl %100
3-6 yıl %85
6-10 yıl %65
10 yılı doldurdunuz fakat emeklilik hakkı kazanmadan (56 yaşını doldurmadan) Bireysel Emeklilik sisteminden ayrılırsanız hesabınızdaki devlet katkısı tutarının %60‘ını alabilirsiniz. Dolayısıyla %40 oranında kesintiye tabi tutulmuş olursunuz. Devlet Katkısının tamamını almanız için ise, en az 10 yılı doldurup 56 yaşında olmanız gerekmektedir.

Bireysel Emeklilik'ten Çıkış Halinde Uygulanacak Aidat Kesintileri;

Bireysel Emeklilikten 3 (üç) yıldan önce ayrılmanız halinde  brüt asgari ücretin %75’ini,
3-6 yıl arasında ayrılmanız halinde %50 ‘sini,
6-10 yıl arasında ayrılmanız halinde ise %25 ‘ini geçemez.
Sistemde 10 yılını dolduranlardan ise Giriş aidatı kesintisi yapılamaz.

*Belirtilen oranlar maksimum kesinti oranlardır ve şirketler kesintileri genellikle maksimum oranda yaparlar.

Üst Limit

Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olduğunuzda alacağınız miktarın üst sınırı bellidir ve devletin inisiyatifi altındadır. Ancak, temettü emeklisi olduğunuzda alacağınız miktarı yatırım yaptığınız şirketin veya şirketlerin performansı ve karlılığı belirler. Herhangi bir üst limit yoktur.

Sizden Sonrakilere Devretme

Bireysel Emeklilik Sistemi'nden alacağınız emekli maaşı sizden sonrakilere devretmez. Yani bu parayı siz öldükten sonra çocuklarınız veya yakınlarınız kullanamaz. Temettü yatırımı ile emekli olmak demek, temettünün; erkek-kız evli yada bekar olmalarına bakılmaksızın, çocuklarınıza, torunlarınıza ve onların çocuklarına yıllarca ödenmesi demektir.

Sonuç;

Bireysel Emekllik Sistemi, tasarruf yapmak isteyip, bunu o veya bu sebeplerden dolayı gerçekleştiremeyen kişileri tasarrufa yönlendirmesi nedeniyle güzel bir sistem. Fakat ben temettüsüyle birlikte büyüyen şirketlere uzun vadeli yatırım yapmayı tercih ediyorum. Sizler Bireysel Emeklilik Sistemi'ni mi? Yoksa uzun vadeli temettü yatırımı yaparak, temettü emekliliğini mi tercih ediyorsunuz? Lütfen görüşlerinizi yorum olarak bizimle paylaşın.

Yorumları göster