1 Şubat 2019 Cuma

Temettü Yatırımcılığının Psikolojik Avantajları

temettü yatırımcılığının avantajları

Uzun vadeli temettü yatırımcılığının ekonomik olarak artılarından ve istikrarlı bir şekilde devam edilmesi halinde sağlayacağı muhteşem pasif getirilerinden sitemizden çokça bahsettik. Bu yazıyı bitirdikten sonra, uzun vadeli yatırımın sağladığı ekonomik faydaları anlatan "Borsada Uzun Vadeli Yatırımın Önemi" adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Borsada uzun vadeli temettü hisseleri yatırımı yapan kişilerin sağladığı faydalar sadece ekonomik değil, işin psikolojik boyutunda da büyük avantajları bulunuyor. Aşağıda sizlere temettü yatırımcılığının psikolojik avantajlarından bahsettik. İşte temettü yatırımcısı olmanın psikolojik avantajları:
  1. Temettü amacıyla yatırım yaptığınız için hisse fiyatlarının günlük fiyat takibini yapmayacak bu nedenle gün hatta hafta içindeki dalgalanmalar sizi ilgilendirmeyecektir. Bu durumda hissede sert yükseliş veya düşüş hareketleri gereksiz yere psikolojinizi bozmayacak.
  2. Temettü yatırımcılığı ile birlikte somut beklentiniz olacak. Nedir bu beklentiler? En azından yılın belli zamanlarında temettü (kar payı) alacağınızı bileceksiniz. Bu düşünce sizi psikolojik olarak rahatlatacak. Çünkü al-sat yaptığınız zamanlardaki gibi acaba şu fiyata gelir mi? Gelmez mi? Hangi seviyeye stoploss koymalıyım? türünden endişeleriniz olmayacak. Çünkü sizin somur bir hedefiniz var. Temettü alabilmek için hissede beklemek.
  3. Hisse fiyatları düşüşe geçse de yükselse de işin özünde elinizde bulunan lot sayınız kadar temettü alacaksınız. Tabiki fiyat artışı olması temettü gelirinizin yanında varlıklarınızın değerinin artması açısından anlam ifade etmektedir. Ancak, hisselerin düşmesi de daha fazla temettü almak için lot sayınızı arttırmak adına iyi bir fırsat sunacaktır.
  4. İşin özünde temettü yatırımcılığı sizleri ileride alacağınız gereksiz risklerden korunmanızı sağlayacaktır. Bir nevi sizi terbiye edecektir. Bu yüzden uzun vadeli temettü yatırımcılığının psikolojik açıdan sağladığı faydaları bence maddi açıdan sağladığı faydalardan daha önemlidir.
İnsanların geneli borsayı her gün açıp bakılacak, takip edilecek bir ortam olarak görüyor. Aslında borsanın özü temettü ve uzun vadeli yatırımdır. Gerisi vakit (ömür sermayesi) kaybıdır. Temettü yatırımcılığı vakti olmayan, çok fazla finansal bilgisi olmayan ama yatırımlarını değerlendirmek isteyen arkadaşlar için çok idealdir. Yeter ki bu yolda ilerlemeye karar verin ve sabırlı olun. Göreceksiniz ki uzun vadede kazanan siz olacaksınız.

Yorumları göster